Gluten to konieczny element ludzkiego jedzenia.
strony e-kobiety
Nie wszyscy jednak wiedzą, czym tak faktycznie jest gluten? To specjalna kompozycja białek roślinnych, jaką najczęściej możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Oczywiście gluten to właśnie dzięki obecności w zbożach staje się też fundamentalnym czynnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, które służą nam do pieczenia i przygotowania innych potraw. Niestety, wada ludzkiego organizmu umie ukazywać się też przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie tolerują tych białek i namawiani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy muszą spożywać artykuły, jakie nie obejmują związków glutenu. Takie osoby powinny unikać prostego pieczywa a również wszystkiego typu wypieków, w tym ciast. Sporo dań tworzonych jest na bazie mąki, skutkiem tego nietolerancja glutenu powoduje liczne trudności. Na szczęście na to też odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która na wskroś wyklucza z jadłospisu produkty zawierające gluten. Na ogół pieczywo zastępowane jest innymi towarami, jakie nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – jesteśmy w stanie rozpocząć nowy, zdrowy etap żywienia. Trzeba jednak pamiętać, że gluten ma prawo być wszędzie, co winno wzmóc w nas pewną ostrożność przed jedzeniem produktów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeżeli akceptujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!